Blog

Presó per estimar i divulgar un mapa

#elfomentdelmapa de Joan Ballester i Canals

El Foment del mapa... | El Foment

Al logotip d’El Foment hi lluïm un mapa dels Països Catalans perquè, des d’un primer moment, volem fer evident quin és el nostre àmbit de referència nacional.

 

Una de les persones que més va treballar per la difusió d’aquest mapa fou Joan Ballester i Canals (Barcelona, 1913 -1980). Entre la dècada dels 60 i els 80 n’edità i en distribuí milers d’exemplars des de la seva cèlebre llibreria Públia (popularment coneguda com a llibreria Ballester), del carrer del Consell de Cent de Barcelona. Les autoritats franquistes, per una banda, el van jutjar per la difusió d’aquest mapa i l’any 1970 l’empresonaren; i els grupuscles feixistes i espanyolistes, per l’altra, també van cometre diversos atemptats contra la llibreria, com l’incendi que va patir el juliol de 1986.

El mapa que va difondre Joan Ballester i Canals

El dia 27 de juliol farà 40 anys de la mort de Joan Ballester, i una bona manera de tenir-lo present, hem pensat que pot ser omplint la xarxa de mapes dels Països Catalans. Són moltes les llars que encara conserven emmarcat algun exemplar del mític mapa comarcal que ell edità, i també en podem veure sovint en molts altres espais (despatxos, casals, bars i restaurants, aules, etc.), escampats arreu del territori. És per això que si en teniu algun a la vista, us convidem a fotografiar-lo i a compartir la imatge a les xarxes amb l’etiqueta #elfomentdelmapa. Comencem aquesta campanya coincidint amb la celebració de Sant Joan, que és la Festa Nacional dels Països Catalans, i l’allargarem fins el dia 27 de juliol. Entre els que participeu d’aquesta iniciativa, sortejarem 10 magnífics trencaclosques del mapa, editats i cedits per la Fundació Irla.

Peça a peça, anem encaixant...

El mític mapa d’en Ballester actualment és molt difícil d’aconseguir, però hi ha altres edicions de mapes dels Països Catalans, com l’editat per la Fundació Irla, que sí que es pot aconseguir fàcilment en espais com la botiga de Vilaweb , i que també es pot descarregar en molt bona resolució per Internet, en aquest enllaç de l’Institut Cartogràfic de Catalunya

Joan Ballester és tot un referent que ens cal reivindicar. Sota la consigna de ‘Entre tots ho farem tot’, ell i tota la seva família, van promoure moltes més campanyes i iniciatives en favor de la unitat dels Països Catalans. Us en podeu fer una idea en aquest escrit del web Memòria Nacional: “Onze de Setembre de 1966, Joan Ballester i Canals es premiat amb el seu text “Un sentit de país”, sota el lema Coratge i responsabilitat.

 

Aquest article de Vilaweb fa 10 pinzellades molt bàsiques sobre el concepte de Països Catalans per si us calgués més informació sobre aquest altre aspecte.

 

Jaume Piquer i Jordana. Dinamitzador cultural i director d’El Foment de Girona.