Blog

Can Felip, tant és ara com abans...

L’expressió popular del nom del WC

Més endavant, quan visiteu El Foment de Girona, veureu que ens agrada parlar de ‘Can Felip’ per a referir-nos al vàter. Aquesta expressió sarcàstica, que fins ara feia referència al rei Felip V de Castella, es va generalitzar amb motiu de l'ocupació borbònica que es va estendre des del País Valencià (1707) fins a Barcelona (1714) i posteriorment a Mallorca (1715), perquè ‘quan el mal ve d'Almansa a tots alcança’. L’expressió de ‘Can Felip’ ha perviscut en la parla popular i ha anat passant de generació en generació, fins que actualment torna a tenir més força i raó que mai, perquè el rei espanyol Felip VI fa tots els mèrits per mantenir aquesta distinció.

Perquè tothom pugui senyalitzar qualsevol vàter amb un ‘Can Felip’, us oferim la possibilitat d’imprimir-vos aquest que us adjuntem, en 2 colors de fons diferents. En podeu fer tantes còpies com calgui i seria bonic que s’escampés per tots els lavabos públics o privats del país (a casa, a la feina, al bar, a l’entitat, etc).

 

 

 

 

Cliqueu per descarregar el color que preferiu:

Can Felip en fons fosc

Can Felip en fons clar

 

Continuant amb la història hem de saber que, per la seva banda, els borbònics van fer retolar les comunes públiques amb el número 100, amb la intenció de desprestigiar el Consell de Cent de Barcelona, que era una de les institucions de govern català (instaurada per Jaume I el 1249) que Felip V va fer abolir amb els decrets de nova planta.

A més a més, ‘d’anar a Can Felip’, la població també invocava el rei borbó amb versets com els d’aquests ‘Goigs en llahor de Felip V’, publicats l’any 1903 al setmanari el Cu-cut!, i musicats pel grup Coses l’any 1977.

 

 

 

El retrat de Felip V encara ara roman exposat de cap per avall al Museu de l'Almodí de Xàtiva (la Costera), una de les viles que aquest mateix rei feu cremar amb l'objectiu de castigar i d'exterminar la resistència dels maulets. Cançons com “El cap per avall” del grup Zoo, encara fan referència al retrat de Felip V penjat cap per avall.

“Vam sobreviure a l'incendi
vam fer-li front al gegant,
vam agafar aquell quadre i ballàrem
el ball: el ball del cap per avall.”

No podem oblidar que anteriorment ja havíem patit també algun un altre Felip, com el rei de França Felip III l'Ardit, que molts anys abans ja havia realitzat una croada contra Catalunya amb massacres com la d’Elna, al Rosselló, o el setge de Girona l’any 1285 (és precisament d'aquest episodi la mítica llegenda de les mosques de Sant Narcís). Però no tot van ser derrotes i, encara ara, es commemoren les victòries catalanes contra aquell exèrcit francès; per mar a les Illes Formigues, entre Palamós i Palafrugell, i per terra al Coll de Panissars, a la serra de l’Albera.  

Que serveixin aquests quatre pinzellades per adonar-nos que tenim una història molt interessant i que ens convé conèixer-la; però que també ens cal mirar cap al futur i entendre que ara som nosaltres els protagonistes i els responsables de transformar aquest present per passar a la història amb dignitat. I és evident que la millor manera de fer-ho és recuperant la llibertat del nostre país. 

"Sempre hi ha un glosador
que cantar li ve de vena
que, als joves, els ensenya
l'antiga i bella cançó.

Tant és ara com abans
perquè això ja ve d'enrere
només hi ha una senyera
dels Països Catalans."

 

Jaume Piquer i Jordana. Dinamitzador cultural i director d’El Foment de Girona.