Blog

Secretaria pot portar un accent obert

Els nous accents del català

Secretaria pot portar un accent obert

És evident que per fer funcionar bé una escola, a part de tenir un bon equip de professors i d’una bona direcció, és bàsic que també hi hagi una bona administració. És per això que l’equip d’El Foment va creixent i es va definint a mesura que avança el projecte, i des d’aquí volem donar públicament la benvinguda a la Genmarie Chacin, que és la persona que habitualment us atendrà a la recepció de l’Escola. 

Aprofitem per recordar que, actualment, l’horari d’atenció al públic, de dilluns a divendres laborables (dilluns al matí  és tancat), és al matí de 10 a 1  i a la tarda de 5 a 8. Fora d’aquestes hores i els caps de setmana, l’Escola del Foment obrirà d'acord amb les activitats que hi hagi programades. 

Amb el títol d’aquest escrit hem volgut fer un joc de paraules, perquè ja sabeu que el mot ‘secretaria’, tant pot dur accent com no, en funció del significat que li vulguem donar. En el nostre cas us volem parlar de la secretària, per destacar que la Genmarie és d’origen veneçolà i el seu català ens aporta un accent ben agradable que s’afegeix a la riquesa d’accents del català que, més enllà dels propis com el parlar salat d’un mallorquí o el parlar apitxat d’un valencià de l’Horta, cada vegada més s’amplia el ventall amb els accents característics dels nous parlants de català (anglesos, francesos, argentins, etc).

Ens ve molt de gust explicar-vos que la Genmarie, a part de la feina que fa a l’Escola d’El Foment, per la seva banda també és una dinamitzadora lingüística molt activa. Us agradarà saber que dedica molt del seu temps lliure a l’aprenentatge del català i al foment d’aquesta llengua entre la comunitat llatinoamericana, mitjançant els perfils que té a les xarxes socials i el canal de Youtube Catalán fácil, que compta amb milers de seguidors, que s’interessen i agraeixen les seves lliços pràctiques de català. No cal dir que estem molt contents d’enfortir l’equip amb una persona que fa tan bona feina. 

Els qui tenen el mal hàbit de canviar de llengua davant de qualsevol persona pel sol fet que, per la fesomia o l’accent, els fa l’efecte que és de fora, si ho fan amb la Genmarie quedaran fomuts. Tant de bo que tots ens conscienciem que cal parlar sempre en català (si cal a poc a poc i assegurant-nos que ens entenen) a les persones nouvingudes si volem facilitar-los l’aprenentatge de la llengua; perquè el principal problema que es troben les persones que desitgen aprendre català, és que mai no poden practicar-lo amb gairebé ningú perquè tothom se’ls adreça directament en castellà, i això és molt contraproduent. 

A l’Escola d’El Foment tindrem molta cura que el català sigui la llengua vehicular de totes les activitats, i en aquesta línia ens complau haver arribat a un acord amb el programa de Voluntariat per la Llengua del Consorci per a la Normalització Lingüística, perquè les famílies de les persones que hi participen puguin beneficiar-se d’un descompte en la matrícula de les activitats d’El Foment. 

La Genmarie, tal i com canta la lletra de la cançó Hablaré catalán, del músic veneçolà Aldemaro Romero, va entendre des d’un primer moment que si venia a viure i a treballar a Catalunya, era normal que aprengués i adoptés la llengua del país, com la cosa més normal del món, i així ho va fer.