Blog

Què és això de la glosa?

L’art de la cançó improvisada

Què és això de la glosa?

Com que el terme ‘glosa’ sovint es desconeix, us fem cinc cèntims del que nosaltres entenem com a glosa. Nosaltres la definim com un gènere poètic i musical que consisteix a improvisar versos sobre unes melodies determinades (corrandes, nyacres, garrotins, albades, etc).

Les activitats entorn de la glosa són molt enriquidores perquè és un exercici de creativitat que posa en pràctica diversos llenguatges com el lingüístic, el musical i el corporal. A les sessions de glosa es treballen aspectes com el bon domini de la paraula, l’entonació, la memòria, l’observació, l’enginy, la capacitat de síntesi, el pensament crític, la concentració, els silencis, l’atreviment, el control de la presència escènica i corporal, el fet de perdre la por a parlar en públic, la superació de l’error, la mirada, etc.

És per això que la glosa cada cop té més presència en l’àmbit de l’ensenyament, ja sigui a l’escola, a l’institut o a la universitat, perquè amb la glosa es treballen matèries com la llengua, la literatura, la música, etc. Us recomanem una visita al web d’Eduglosa, que exposa molts recursos en aquesta línia.

 

En una de les parets de l’Escola d’El Foment hi vam escriure aquesta glosa tan explícita, per donar a entendre que ningú no neix ensenyat, i que de tot se n’ha d’aprendre, i aquesta és la funció de l’Escola d’El Foment. Ho diem perquè més d’una persona té por d’apuntar-se a algun curs, per por de no saber-ne prou, i volem que tothom tingui molt clar que comencem amb cursos d’iniciació, i que tothom s’ha de poder veure amb cor de venir-hi. D’entrada no calen coneixements musicals previs, només calen ganes de cantar i de dir coses; ganes de jugar amb la llengua. I si sou dels que ja en teniu algunes nocions, en aquests cursos descobrireu noves tècniques, exercicis i recursos per aprendre a improvisar millor.

Sempre farem cursos d’iniciació per a la gent que comenci, però més endavant ampliarem l’oferta amb nous cursos i tallers monogràfics d’especialització, per a mestres, d'acompanyament instrumental, etc. Sigui com sigui, els tallers de glosa són molt pràctics i dinàmics, i ens permetran gaudir d’una experiència i d’un aprenentatge que ens serà per a tota la vida. 

No cal dir que treballarem amb grups reduïts, en aules ben condicionades i amb professors vocacionals i pedagògicament molt qualificats, com la gran glosadora Gemma Fardatxa, amb el desig que venir a classe sigui una experiència ben gratificant. Si veure i sentir gent glosar ja captiva, estigueu segurs que amb l’aprenentatge i la pràctica de la glosa gaudireu d’una experiència interactiva, emocionant i enriquidora en tots els sentits.

El nostre desig és fer un viatge musical per tot el territori, i repassar l’àmplia gama de melodies populars que es fan servir per improvisar: les nyacres de l’Empordà, els garrotins de Lleida, les cançons de pandero, les cançons de ximbomba, les gloses menorquines i mallorquines, les albades i el cant d’estil del País Valencià, les jotes, també de l’Ebre, les patacades de Cadaqués, els estribots eivissencs, les bàlzigues alguereses, les corrandes del Rosselló, de Beget, d’en Carolino, etc. Podem dir que el rap, malgrat que amb un origen ben allunyat geogràficament, és un altre exemple actual de l’èxit i la potencialitat que té la cançó improvisada entre el jovent. El rap, com el bertsolarisme del País Basc i tants altres gèneres semblants, té moltes similituds amb la glosa pel que fa al llenguatge expressiu.

Us convidem a veure el següent documental, que us permetrà fer-vos una idea molt clara sobre tot el que comporta la glosa.

I us advertim de la possibilitat que quan comenceu a glosar potser ja no tindreu aturador i us trobareu improvisant a tothora, perquè el cap se us activarà automàticament i se us escaparà el riure mentre cavil·leu i penseu corrandes a cada moment, encara que només les canteu per a vosaltres; perquè podeu improvisar quan i on vulgueu: anant en bici, d'excursió, al cau, o a les sobretaules, amb la família, els amics o els companys de l’institut, de la universitat o de la feina, o a les estones de lleure, o sols al cotxe o a sota la dutxa o, públicament, dalt d’un escenari, participant en alguna de les mostres o combats de corrandes que es fan arreu del país.

La glosa és tot un món per descobrir!