Blog

Canviar l’oli de les olives: un aprenentatge

Els lavabos de la Taverna

En qualsevol projecte cultural el vessant pedagògic és important, ja que atorga certa orientació i enrobusteix el sentit del projecte en qüestió. En el cas d’El Foment és clar i no ens en cansem ni cansarem de repetir-ho: fomentar la cultura catalana. És per això que l’experiència (gastronòmica, musical...) a El Foment ha d’anar acompanyada, en la mesura adequada, de coneixement. En aquest cas, de la història, la llengua i la cultura dels Països Catalans i, també, dels seus referents: personatges que per la seva trajectòria qualifiquem de referents.

Per aquesta raó vam pensar que un bon recurs per identificar els lavabos de la Taverna seria fer-ho mitjançant referents nostres (poetes, músics, polítics, activistes, etc.). D’aquí sorgeix una tria de 18 fotografies de personatges il·lustres. D’una banda, Maria Àngels Anglada, Maria Aurèlia Capmany, Mercè Rodoreda, Palmira Jaquetti, Carme Forcadell, Maria Mercè Marçal, Aurora Bertrana, Montserrat Roig i Neus Català i, de l’altra, Josep Benet, Francesc Borja de Moll, Jordi Cuixart, Antoni Cayrol, Xesco Boix, Vicent Andrés Estellés, Lluís Maria Xirinacs, Francesc Macià i Guillem Agulló. D’aquesta manera, quan els usuaris de la Taverna hagin d’anar a canviar l’oli de les olives ho faran coneixent alguns dels nostres referents. 

En tota tria sempre n’hi ha molts més que en queden a fora que no pas a dins. Per raons estètiques, només són nou els elegits i les elegides a cada porta del lavabo corresponent. Lògicament podríem haver emplenat de dalt a baix totes les parets, ja que, afortunadament, la història ens demostra que en tenim un fotimer. Amb aquesta tria, en la qual hi ha personatges d’arreu del territori vinculats al món de la llengua, de les lletres, polítics i activistes, hem volgut tancar el cercle que apuntàvem al primer paràgraf: satisfer el vessant pedagògic, d’aprenentatge, del projecte cultural d’El Foment de Girona.