Blog

Les vegueries dels Països Catalans

Un mapa per construir

A la web de la Taverna d’El Foment, a la secció artesans, hi observareu un mapa dels Països Catalans acompanyat d’un desplegable amb tots els nostres proveïdors. La idea és ben senzilla: ubicar geogràficament els productes que podeu tastar i beure a la Taverna. 

Aquest és el llistat de la divisió territorial que hem proposat, assumint en endavant les controvèrsies que pot generar i fent-la oberta a futuribles revisions:

 1. Terres del Nord
 2. Alt Pirineu
 3. Terres del Ter
 4. Terres Centrals
 5. Ponent
 6. Metropolitana de Barcelona
 7. Camp
 8. Terres de l’Ebre i la vall d’Uixó
 9. Metropolitana de València
 10. Terres del Sud
 11. Illes Balears i Pitiüses. 

El fet innovador d’aquest mapa, però, és la seva divisió. És una divisió inexistent perquè ha volgut inspirar-se en el model de vegueries, actualment només ben definida al Principat. El cert és que no existeix un mapa oficial de vegueries dels Països Catalans i, davant d’aquesta disjuntiva, hem optat per crear-lo. De fet, la missió que ens pertoca en nom d’El Foment rau també a propiciar que es dissenyi.

Afortunadament no som els primers, ja que existeix alguna proposta extraoficial de mapa de vegueries i nosaltres ens hem basat en aquestes per traçar el nostre. Per exemple, la treballada Proposta de divisió administrativa-territorial per a la Catalunya independent de Pol Sureda. Un altra punt de partida és el mapa publicat al bloc La federació lliure de la República dels Països CatalansTambé el següent mapa, que trobareu navegant per la xarxa.

En definitiva, el mapa que hem creat ja respon a un estudi i treball previ de molta gent. El següent objectiu és forçar que s’acabi establint un mapa de vegueries dels Països Catalans acceptat i reconegut.  

La idea important a tenir present, amb la que parteixen les propostes de mapa de vegueries que acabem de comentar, és que l’actual divisió autonòmica és una decisió imposada per l’Estat espanyol i francès. Per tant, el mapa ha de reflectir el trencament amb l’actual barrera administrativa: les fronteres entre la Catalunya Nord, el Principat i País Valencià s'han de moure, modificar. Cal superar el marc mental de la divisió administrativa autonòmica. Això ho podem solucionar unint territoris actualment dividits per les autonomies mitjançant noves vegueries com, per exemple, la que sorgeix a través de la unió de les terres de l'Ebre amb el nord del País Valencià i que nosaltres hem anomenat Terres de l’Ebre i la vall d’Uixó (podeu consultar el llistat de la resta de vegueries a la secció artesans).

En conclusió, El Foment ha vingut per fer país, per fomentar cultura i per promoure els Països Catalans. La nostra és una proposta de treball d’ús intern que hem fet extensible a tothom, òbviament oberta perquè hem vingut a generar debat. I, sobretot, a demostrar que el que a vegades sembla impossible pot esdevenir un possible. Escoltem propostes fins a la construcció d’un mapa definitiu de vegueries!