Blog

Les vespres d’El Foment

Punt de trobada

Les vespres d’El Foment

Prolegòmens,

Les Vespres, si més no a la litúrgia montserratina, són un conjunt de cants, salmodies, pregaries i responsoris que es fan al capvespre, a manera de reflexió diària.

Segons ens diu Francesc Pujols, el "Savi de Martorell" (amic íntim d'en Dalí, un gironí de pedra picada), déu existeix però no ens veu ni ens escolta. Això, els catalans ho experimentem diàriament, darrerament.

Així, doncs, no hem de patir quan a les nostres Vespres, explorem noves litúrgies. Aquestes, bàsicament consisteixen a reflexionar mentre toquem, cantem, bevem i la ballem (quan ens ho permet la llei). El nostre Sinaí és la Cultura Popular i el nostre full de ruta la Improvisació Permanent (que és com dir que no hi ha full de ruta).

Si m'ho permeteu, a les tres primeres sessions de Les vespres del Foment, miraré de fer jo mateix d'Escolà, disposant amb cura l'escena per rebre en cadascuna de les sessions al respectiu duet de Bisbetons convidats.

Escolà i Bisbetons vetllarem per la litúrgia mentre els feligresos faran allò que els hi plagui, és clar! Sempre, això, sí, dins del "decoro" escaient per a l'ocasió. Bàsicament es tractaria d'intervenir en totes les accions esmentades (tocar, cantar, beure i ballar) i aquelles altres que hagin quedat per esmentar.

Si les nostres Vespres s'escaiguessin en diumenge, miraríem d'editar un full dominical que sempre té bona sortida però, com que es fan en dimecres (Dies Mercurio), mirarem de sortir-nos-en amb el Full Mercurial, el primer dels quals s'enceta amb el patracol que esteu llegint.

Marcel Casellas, Girona, 6 d'octubre del 2021

 

Amb aquest text, en Marcel Casellas encetava la primera sessió de Les Vespres d’El Foment. Demà, dimecres 1 de desembre, tanquem aquest primer cicle de tres sessions que s’han anat fent cada primer dimecres de mes amb l’estrena d’una peça nova: La rumba de les Vespres d’El Foment. Una "rumba afandangada" o "fandango rumbejat" composada pel mateix Casellas com a himne d’aquest cicle. Esprem que us agradi!

També us en deixem la lletra per si voleu estudiar-la i venir a cantar:

Cobla 1: Mira tu, quin moment, / mira tu, quin moment, / a sota les estrelles,
ai, quina meravella: / em retrobo amb la gent / a les Vespres d’El Foment.
Cobla 2: Improvisa el prudent, / improvisa el prudent / improvisa el trapella,
tot fent una escudella / curant l'ensopiment / a les Vespres d’El Foment.
Cobla 3: I amb aquest bon ambient / i amb aquest bon ambient / trobaré la costella
i amb ell o bé amb ella, / serà una nit ardent / a les Vespres d’El Foment.
Pont: No ens mou altra raó, / I ho proclamem al vent, / a les Vespres d’El Foment:
Visca la improvisació / permanent!
Cor 1: No ens mou altra raó, / que la improvisació
Cor 2: I ho proclamem al vent: / permanent!