Blog

Les festes de Sant Antoni

Sant Antoni connecta els Països Catalans

Dimoni de Sa Pobla, la barraca del Forcall i tres tombs a Vilanova i la Geltrú

El cicle festiu de l'any comença el gener, amb la festa de Sant Antoni que inaugura el cicle festiu de Carnaval.

Sant Antoni, 17 de gener, està emmarcat dins la setmana dels barbuts on també l'acompanyen Sant Pau i Sant Mur. Aquesta setmana és considerada la més freda de l'hivern.

Sant Antoni és el patró dels animals domèstics i sobretot els de treball, molt importants antigament pels pagesos per a poder fer les tasques del camp. És per això que la seva advocació està molt estesa al llarg del territori i la festa de Sant Antoni és un eix que connecta els Països Catalans. Segons la zona i, fins i tot la població, se celebra de maneres diferents. 

Al Principat, la tradició més estesa són els tres tombs. La majoria de pagesos i traginers, consideraven Sant Antoni com la festa dels animals i per aquest motiu aquell dia no els portaven a treballar i els hi agraïen la feina amb racions de pinso extraordinàries. Després d'ofici, els animals passejaven pels carrers fent tres tombs al voltant de l’església o un altre circuit acordat- d'aquí el nom! - i eren beneïts pel capellà. Es creia que un animal no beneït podia prendre mal. Actualment, els animals ja no es fan servir per a fer feina al camp o traginar, però encara es manté la festa en la qual els animals volten pel municipi i són beneïts. Algunes poblacions importants on se celebren i on on us animem a anar-ho a veure són: Igualada, Vilanova i la Geltrú, Valls...

Al País Valencià, també es fan benediccions dels animals i grans fogueres. Volem destacar, tanmateix, les “Santantonàs” de les poblacions de la comarca dels Ports de Morella. Durant el dia construeixen la barraca, una construcció formada per set pins al voltant de la qual girarà la festa. A la nit, es representen les temptacions de Sant Antoni i Sant Pau per part d’uns dimonis anomenats botargues i acaba amb la crema de la barraca on, qui vol, entra a fer tres voltes enmig les flames. Si en voleu més informació, us animem a veure aquest reportatge.

Temptació de Sant Antoni a la Santantonà del Forcall

I, finalment, a les Illes Balears, a la sortida de l’església de Completes, s'encenen foguerons per les places i carrers, es glosa amb l'acompanyament de la ximbomba, es canten cançons i grups de flabiolaires i xeremiers fan ballar la gent l'anomenat ball de bot o ball pagès. També els dimonis, a cada poble amb un estil diferent, juguen un paper important a la festa. A més, la gastronomia hi està molt lligada, ja que es fa un àpat comunitari en el qual hom cou el sopar directament a les brases del fogueró. La menja típica són els embotits de matances: la llonganissa –un tipus de sobrassada prima– que s'elabora amb carn i xulla i també, cansalada, botifarrons i botifarres. De fa anys, la festa dels Foguerons de Sa Pobla s'ha estès al barri de gràcia de Barcelona.

Fogueró cremant a Sa Pobla, Mallorca

Així doncs, veiem que una mateixa festa se celebra a diferents indrets dels Països Catalans i, tot i que hi ha diferents tipologies, tenen punts en comú: la benedicció dels animals, les fogueres i les representacions amb dimonis.

 

Us animem a venir el dia 20 de gener a El Foment on celebrarem Sant Antoni. Nosaltres no podrem fer un fogueró, però sí que tindrem l'ambient, la música amb xeremies i flabiols, una ballada de ball de bot i un menú especial -amb sobrassada i altres menges- a la Taverna.