Blog

Països Catalans. Entre tots ho farem tot!

Joan Ballester i Canals, un home al servei del país

joan-ballester-blog-el-foment-girona-mapa-canals-preso-presos-exili-politics-barcelona-llibreria-atemptat

El 27 de juliol de 1980 va morir l'editor i activista cultural Joan Ballester i Canals (Barcelolna, 1913-1980). Tal com vam explicar en aquest mateix blog, va ser un referent que el franquisme represalià per haver editat un mapa dels Països Catalans. Amb motiu del 40è aniversari de la seva mort, des d'El Foment de Girona hem volgut recordar-lo propagant a les xarxes socials imatges del mapa que ell tant va estimar i divulgar. En els següents enllaços podeu veure les fotografies i els missatges que molta gent ha compartit al Facebook, Twitter i Instagram mitjançant l’etiqueta #elfomentdelmapa.

I amb aquest escrit volem fer quatre pinzellades perquè tothom pugui recordar o descobrir mínimament la figura de Joan Ballester i Canals i la gran tasca que feu. Evidentment aquí només en fem un tastet, perquè caldrien moltes pàgines per resumir tota la feinada que va fer. En aquesta fotografia, de la Diada Nacional de l'Onze de Setembre de 1979, hi podem veure Joan Ballester expressant desacomplexadament la seva catalanitat acompanyat dels seus nets. 

Joan Ballester l’Onze de Setembre de 1979

Malgrat la mort de Joan Ballester, la família va mantenir oberta la llibreria fins a principis dels anys noranta. Cal recordar que, de la mateixa manera que era un punt de referència per als independentistes de l’època, també va estar en el punt de mira del feixisme espanyolista i va patir diversos atacs i atemptats, com l’incendi al que fa referència la següent notícia del diari Avui del 15 de juliol de 1986.

Diari Avui, 15 de juliol del 1986
Diari Avui, 15 de juliol de 1986

 

La filla i la muller de Joan Ballester a la llibreria
(Fotografia CRDI Fons El Punt - Anna M. Carreras)

De ben segur que aquesta altra imatge de la Llibreria Ballester, del març de 1992, amb l'esposa de Joan Ballester, Teresa Bayà, i la filla l'Elisenda Ballester, portaran molt bons records als qui van viure aquella època i que tenen la llibreria com a punt de referència inoblidable.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Després de la seva mort es va crear l'associació Amics de Joan Ballester i Canals que, encapçalats per Ermengol Passola, durant una bona colla d'anys van mantenir viu el seu record i la seva tasca divulgativa amb l'edició i difusió de diversos materials de conscienciació nacional. 

 

llibre biogràfic de Joan Ballester i Canals

L'any 2007 Òmnium Cultural va editar el llibre biogràfic Joan Ballester i Canals (1913 - 1980), escrit per Robert Surroca i Tallaferro. Val a dir que els exemplars d’aquest llibre de seguida es van exhaurir, i convindria fer-ne una reedició. En ell s'hi detallen moltes més iniciatives i campanyes en les que participà Ballester i Canals, com la difusió del Diccionari català-valencià-balear, els opuscles d'Edicions d'Aportació Catalana, etc. En l’article A la memòria de Joan Ballester i Canals, del mateix Robert Surroca, podreu descobrir altres aspectes de la trajectòria de Joan Ballester, com el seu pas per Palestra, la Unió Catalanista o Nosaltres Sols!

 

 

Exemplars de les Edicions d’Aportació Catalana editats per Joan Ballester.


Amb aquesta fotografia (cedida per Josep Guia) de l’homenatge que es feu a Joan Ballester i Canals en el marc de  l’Aplec del Puig de l’any 1990, amb l’esposa, el fill Roger i una neta de Joan Ballester, rebent un reconeixement de la mà de la Núria Feliu, volem agrair a la família Ballester la predisposició que han mostrat perquè duguéssim a terme aquest modest record a la figura de Joan Ballester i Canals, com a reconeixement per tota l’extraordinària tasca que va promoure al servei de la llengua i el país. 

Familiars de Joan Ballester rebent un reconeixement a l’Aplec del Puig de la mà de Núria Feliu i Josep Guia (1990).

 

Jaume Piquer i Jordana. Dinamitzador cultural i director d’El Foment de Girona.